Lestyán tea

Lestyán

A lestyán Délnyugat-Ázsiában honos. A rómaiak közvetítésével került Pannóniába. Az ernyősvirágzatúak (Umbelliferae) családjába tartozó, termesztett, évelő növény. Napos, félárnyékos helyen érzi jól magát. Szaga és íze a petrezselyemére emlékeztet. Levelét és gyökerét egyaránt felhasználja az élelmiszeripar és a gyógyászat is. A növény gyökérzetét, tőleveleit és magját gyűjtik és hasznosítják. Júliusban-, augusztusban virágzik. A gyökér illóolajat (ftalid-származékokat), kumarinokat (umbelliferont, bergaptént), aromás és alifás savakat (angelikasavat, benzoesavat) és poliacetiléneket tartalmaz. Gyomorégésre az egyik legjobb gyógynövény.

Gyógyhatása:

A lestyánt elsődlegesen vizelethajtóként ödémák levezetésére használják. Vesekő és vesehomok kialakulásának megelőzésére alkalmas. A népi gyógyászatban gyomorerősítőként, emésztést serkentő szerként használják.Tea:

Vízhajtóként 1-2 teáskanál vágott, szárított gyökeret (2-4 g) 150 ml forrásban lévő vízzel leöntenek, 10-15 percig állni hagyják, majd leszűrik. Naponta többször 1 csésze tea javasolt az étkezési szünetekben.

Bővebben: Lestyán tea

Kukoricahaj tea

Kukorica

Gyógyhatása:

A virágzási idő kezdetén a kukorica haját gyűjtjük, árnyékos helyen gyorsan szárítjuk. Húgyképző szervek betegségei, kőképződés, szív-ödéma, vesegyulladás, hólyaghurut, köszvény, reuma, ágybavizelés kezelésére használjuk. Nyersen készült forrázata hashajtó hatású.

Tea:

Szárított kukoricahajból 1 púpozott teáskanálnyit teszünk egy csészébe, 2,5 dl forró vizet öntünk rá, 1-3 percig állni hagyjuk, leszűrjük. Nem édesítjük. Alkalmazása: 2-3 óránként 1 evőkanálnyit kell bevenni. Minden évben kúraszerűen fogyasztható.

Bővebben: Kukoricahaj tea

Komló tea

Komló

Gyógyászati célokra a teljesen még nem érett, zöld színű termésfüzéreit (komlótoboz) használják. A terméseket és a murvalevelek belső oldalát sárga mirigyek borítják. Ezek tartalmazzák elsősorban a hatóanyagokat. A növény június-júliusban virágzik, termése pedig szeptembertől érik. A növény illóolajat (mircént, humulént), metilbutenolt, cseranyagokat, komló keserű anyagokat (humulont, lupulont), flavonoidokat tartalmaz. A komló bizonyítottan jó nyugtató- és altatószer, de használják étvágytalanság és gyomorpanaszok ellen, továbbá idegi eredetű hasmenés esetén is. Gyakran más növényi nyugtatókkal (macskagyökérrel) együtt alkalmazzák.

Gyógyhatása:

Teája többek között a változókor problémáira ajánlott. A komlót a népi gyógyászatban emésztési panaszok kezelésére, külsőleg borogatásként fekélyek esetén alkalmazták.

Tea:

Forrázzunk le 2 dl forrásban lévő vízzel 2 teáskanálnyi szárított komlót, hagyjuk állni negyedórán át, majd szűrjük le. Mézzel édesíthető. Altató hatású.

Bővebben: Komló tea

Kis ezerjófű tea

Kis ezerjófű

 

Hazánkban termő mindhárom faja (kis ezerjófű, keskenylevelű ezerjófű, csinos ezerjófű) gyógynövény, de leggyakrabban a kis ezerjófű fordul elő. A kis ezerjófű erdőirtásokban, száraz réteken terem. Vadon növő példányainak gyűjtése tilos, mert védett. A termesztett ezerjófüvek föld feletti részét gyűjtik virágzáskor, ami júniustól augusztusig tart. A füvet mindenképpen árnyékos helyen kell szárítani, mert a napfény hatására elveszti a színét. A gyógynövény szekoiridoidokat (centapikrint, genciopikrint), flavonoidokat, xantonszármazékokat tartalmaz.

Gyógyhatása:

A gyógynövény bizonyítottan emésztést és epeműködést serkentő hatású. Hatékony étvágyfokozó, és a teáját fogyasztják puffadás enyhítésére. Gyakorta alkalmazzák májbántalmak ellen és vértisztítóként. A homeopátia a friss növényt gyomorfájdalom csillapítására használja.

Tea:

3 dl hideg vízzel öntsünk le 1 teáskanálnyi kis ezerjófűvet, majd hagyjuk állni 8-10 órán át. Ezt követően melegítsük fel, de ne forraljuk. Fogyasztása mézzel édesítve javallott. (étvágytalanságra, puffadásra és epebántalmak esetén ajánlják). Étvágyjavítóként a főétkezések előtt fél órával, emésztési panaszokra étkezés után javasolt a tea fogyasztása. A szesziparban a gyomorkeserűk elmaradhatatlan alkotórésze. Gyomor- és bélfekély esetén használata kerülendő.

Bővebben: Kis ezerjófű tea

Kankalin tea

Kankalin

 

Szárított virágát és a szeptemberben szedhető gyökerét használjuk.

Gyógyhatása:

Erős migrénes rohamok, reuma, köszvény, hörghurut kezelésére.

Tea:

Csészénként 1-1 púpozott kankalint leforrázunk, fél perc múlva leszűrjük. Naponta 2 csészényit majdnem forrón kortyolgatunk belőle.

Bővebben: Kankalin tea

Kálmosgyökér tea

Kálmosgyökér

 

Gyógyhatása:

Használhatjuk általános gyengeség, étvágytalanság, gyomor- és bélfelfúvódás, mirigybetegségek, lisztérzékenység és köszvény gyógyítására.

Tea:

Egy csészében 1 teáskanál kálmost hideg vízzel leöntünk, éjszakára lefedjük. Másnap felmelegítjük és leszűrjük. Étkezés előtt és után 1-1 kortyot fogyasztunk belőle. Napi 6 kortynál többet nem szabad fogyasztani!!!

Bővebben: Kálmosgyökér tea

Izsópfű tea

Izsópfű

A közönséges izsóp a mediterrán vidékeken őshonos, hazánkban termesztett illatos cserje. Elmorzsolt leveleinek illata a mentáéra hasonlít. A növény virágzó leveles hajtásainak felső részét kell szedni. Július-augusztusban virágzik. Évente kétszer aratható.

Gyógyhatása:

 Közismert jó köhögéscsillapító, vizelethajtó és étvágygerjesztő hatása, de alkalmazzák izzadáscsökkentőként is. Toroköblögető szerként rekedtség, fogíny és torokgyulladás kezelésére használják. Hörghurutos bántalmak esetén is ajánlott fogyasztása. Száraz köhögés esetén gyakran használják gargarizálásra.

Tea:

A teáskanálnyi szárított és összevágott izsópfüvet 3 dl vízben felforralunk, majd 10 perc után leszűrünk. Gyomor- és bélpanaszokra fogyasszuk. Epilepszia, terhesség és szoptatás esetén fogyasztása fokozott óvatossággal történjék.

Bővebben: Izsópfű tea

Görögdinnye tea

Görögdinnye

A görögdinnye magja is alkalmas gyógyítási célokra, két fajta betegségben is hozhat enyhülést. A vese munkájának hanyatlása 30-40 éves korban kezdődik, és halálunkig tart. Ez a folyamat lassítható, esetleg fokozott javulás is várható.

Gyógyhatása:

A görögdinnyében a gyümölcsök közül a legnagyobb mennyiségben van jelen a likopén, ami a gyümölcs vöröses színét adja, ez a hatóanyag pedig csökkenti a prosztatarák kialakulásának okát. Arról nem is beszélve, hogy a dinnyében a sok antioxidáns csökkenti az ízületi gyulladások, a rák és a szívroham kialakulásának kockázatát.


Tea:

  • Vesebajra: Fél liter vízben lassú forralással főzzünk 2 kanál görögdinnye magot tizenöt percig. Naponta fogyasszunk három csészével ebből a teából a fő étkezések között.
  • Cukorbajra: (diabétesz) Két liter vízbe tegyünk 5 evőkanál görögdinnyemagot, főzzük kb 40-45 percig. Ha elfőtte a vizet utánatöltjük annyira, hogy a napi folyadék szükségletünket kielégítse. Naponta hat-nyolc pohárral fogyasszunk ebből a teából.

Bővebben: Görögdinnye tea

Alkategóriák