Foltos árvacsalán tea
- Részletek
- Módosítás: 2014. augusztus 08. péntek, 10:54
- Írta: Farády Zsuzsanna
Foltos árvacsalán
(Lamium maculatum L.) – (Hódos vagy pettyegetett tátkanaf, holtcsalán, méhfű, peregtető, szelídcsalán, macskaparéj) A növény leveles, virágos hajtását, április-július hónapokban gyűjtik, és hasznosítják gyógyászati célokra. A kora tavaszi, zsenge hajtásaiból főzeléket főzhetünk.
Gyógyhatása:
Bizonyítottan jó légúti megbetegedésekre, a húgyutak hurutos megbetegedései, fertőzései esetén. Gyomor- és bélpanaszok kezelésére is kiváló. Külsőleg bőrbetegségek, visszércsomók, aranyér, lábszárfekély kezelésére és a szájüreg, torok gyulladásainak mérséklésére használják.
Tea:
2 teáskanálnyi árvacsalán-virágot egy csészényi forró vízzel leforrázzuk, majd 10 perc múlva leszűrjük. Naponta 2-3 csészényit fogyasszunk belőle. Kúraként 4-6 hétig alkalmazzuk.