Közönséges galaj tea

Közönséges galaj

A galaj száraz réteken, vágásokon, cserjésekben gyakran előforduló, a buzérfélék (Rubiaceae) családjába tartozó évelő növény. Szára egyenes, legtöbbször fekvő, 40-60 cm hosszú. Gyógyításra a föld feletti virágos szárrészt kell gyűjteni június-július hónapokban. Ezt a kevéssé ismert gyógynövényt a népi gyógyászat előszeretettel alkalmazza két másik galaj fajtával – a ragadós galajjal (G. aparine) és a tejoltó galajjal (G. verum) –együtt.

Gyógyhatása:

A közönséges galaj, nagyon hasznos, az egész mirigyrendszerünket védő gyógynövény.A pattanások jól kezelhetők a közönséges galaj teával, melyet külsőleg és belsőleg is ajánlatos használni.

Tea:

2,5 dl forrásban lévő vizet öntsenek egy evőkanál teafűre, lefedve 15 percig hagyják állni, majd szűrjék le. Napi egy csészével kell ilyenkor gargarizálni napközben többször, majd a teát le kell nyelni. A leforrázott teafüvet éjszakára dunsztkötésben helyezzék a pajzsmirigyen lévő göbre, csökkenti a duzzanatot. Ezt akár két héten keresztül is végezhetik így.

 

 

 

Bővebben: Közönséges galaj tea

Szederszörp

Szeder

 

A szeder az egyik legrégebbi gyógynövény. Maradványait svájci cölöpépítményekben találták meg, az ott lakók étlapjának rendszeres szereplője volt a szeder. Már Hippokratész korában, i. e. 400-ban említik jótékony hatását, az 1500-as években állatok fekélyeinek kezelésére alkalmazták, valamint felismerték fogínyvédő hatását.
 
A szeder fajok nagyon elterjedtek. Megtalálhatók Európán kívül Észak-Afrikában, É-Amerikában, Ázsia Európához közeli területein. Több, mint 100 európai faja létezik.

Gyógyhatása:

A leveléből készült tea izzasztó hatású, hasmenés ellen, salaktalanítónak és vizelethajtóként alkalmazzák.
Főzete gyulladásgátló öblögető, használják szájnyálkahártya- és fogínygyulladás kezelésére, valamint aranyér elleni ülőfürdőhöz.

Szörp:

Hozzávalók: 1,5 kg szeder, víz, cukor

Elkészítése: A gondosan megmosott és kiválogatott szedret fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Felforraljuk és félórán át főzzük, majd összeturmixoljuk, és egy napot állni hagyjuk. Másnap leszűrjük, és literenként 0,5 kg cukrot adunk hozzá. Felforraljuk, 10 percig főzzük, majd üvegekbe öntjük és légmentesen lezárjuk.

Bővebben: Szederszörp

Somszörp

Som

 

A legtöbb faj lombhullató fa vagy cserje, de néhányuk lágyszárú évelő növény. A fásszárúak között örökzöldek is vannak. Néhány fajnak alig látszódó virágai vannak, melyeket nagy murvalevelek vesznek körül; míg más fajok virágai lapos álernyőkben nyílnak.

Gyógyhatása:

Hasmenés esetén használható, a termés frissen antioxidáns hatású, és rengeteg benne a C-vitamin.

Szörp:

Hozzávalók: 3 kg érett som, 3 liter víz, 2 kg cukor, tartósítószer

Elkészítés: A 3 kg megmosott, kimagvazott somot szétnyomunk. Hozzáadjuk a vizet, majd összekeverjük. Kicsit állni hagyjuk, majd átpréseljük és hozzáadjuk a cukrot. Ezt követően lassú tűzön felforraljuk, majd hozzáadjuk a tartósítószert. A végén üvegekbe töltjük, és légmentesen lezárjuk

Bővebben: Somszörp

Ribiszke szörp

Ribiszke

1-1,5 méter magasságot elérő cserjék, vagy ritkábban fák. Hajtásaikon gyakran tüskéket, mirigyszőröket viselnek. Alsó állású magházúak, a virágok rövid hajtásokon fejlődnek. A csészelevelek nagyobbak az egyszerű sziromleveleknél, maradványaik az álbogyótermésen is megfigyelhetők. A virágok lecsüngő fürtvirágzatot alkotnak.

Gyógyhatása:

Fontos ásványi anyagai a nátrium, kalcium, foszfor, magnézium és a vas, sorukból kiemelkedő a 280 mg-ot kitevő káliumtartalom.
Növényi zsírjai a bőrben található zsírokhoz hasonlóak, a bőr által könnyen felvehetők és leadhatók. Feltehetőleg ezért ápolja és nyugtatja a ribizliolaj a száraz, érzékeny bőrt. Újabban a régi gyógyászati hagyományok ellenőrzése végzett kísérletek során a ribizli arról tett bizonyságot, hogy a bőr neurodermitisnél gyakori gamma-linosav-hiányát hatékonyan képes ellensúlyozni.
Hashajtó hatása is ismeretes.

Szörp:

Hozzávalók: 1 kg ribizli, cukor

Elkészítés: Megtisztítjuk és megmossuk a ribizlit, összeturmixoljuk, és hűvös helyen egy napig pihenni hagyjuk. Másnap leszűrjük, megmérjük a gyümölcslevet, és ugyanannyi súlyú cukorral felforraljuk. 15-20 percig kis lángon főzzük, majd üvegekbe töltjük, és azonnal légmentesen lezárjuk.

 

Bővebben: Ribiszke szörp

Málnaszörp

Málna

 

A málna (Rubus idaeus), magyar népies neve a boldogasszony csipkéje és a himpér, a német Himbeere szó alapján. Magyarországon őshonos, föld alatti tarackokat hajtó, kb. 2 m magas félcserje. Levelei 3-5, ritkán 7 tagúak, felül simák, alul gyapjasak, szélük fűrészfogas. Májustól augusztusig virágzik. A virágok fehérek, laza fürtökben vagy bugában állnak. Vörös, csonthéjas bogyókból álló terméscsoportja 30-40 nap alatt fejlődik ki és érik be, a szederrel ellentétben leválik a vackáról. Ízletes gyümölcs, konzervipari alapanyag. Magas vízigényű, öntözést igényel. A gyengén savas, tápanyagban gazdag talajt kedveli. Sarjadzással szaporodik.

Gyógyhatása:

Az ősi tibeti orvoslás többek között málnalevél alkalmazását javasolta idegbetegségek, valamint súlyos és makacs fertőzések gyógyítására. A málnalevélteát elsősorban emésztőrendszeri panaszok, különösen hasmenés és gyomorfájás ellen fogyasztják. Csersavtartalmának köszönhetően a málnalevél összehúzó, gyulladás csökkentő és baktériumölő hatású.

Szörp:

Hozzávalók: 2,5 kg érett málna, 1 kg kristálycukor, kevés szalicil

Elkészítés: A megmosott málnát üvegtálba tesszük, majd hozzáadjuk a kristálycukrot, jól elkeverjük, majd 2-4 órán át állni hagyjuk. Ez alatt a málna levet ereszt, és kendőn leszűrhetjük vagy átpasszírozhatjuk, majd üvegekbe töltjük. Az üvegben lévő szörp tetejére egy késhegynyi szalicilt tegyünk, és jó szorosan, légmentesen zárjuk le.

Bővebben: Málnaszörp

Csipkebogyó szörp

Csipkebogyó

A vadrózsa (Rosa canina) jellegzetes élénkpiros bogyói augusztus-szeptemberben jelennek meg a bokrokon, de az első őszi fagyok idején érnek be. Érdemes figyelmet szentelni a nyár eme utolsó üdvözletének, a csipkebogyó ugyanis kiváló C-vitamin-forrás, a fekete ribizli vagy a citrusfélék a nyomába sem érnek. Ennek köszönhetően a csipkebogyótea alkalmas az őszi megfázások megelőzésére. A frissen szedett termésből hideg eljárással készített italok vagy gyümölcshabok különösen sok, az influenzás megbetegedések megelőzésére szolgáló vitamint tartalmaznak. Az ellenálló képesség erősítése mellett a csipkebogyó általános gyengeség esetén újult erőt ad, segít a lázzal járó megbetegedések kezelésében, tisztítja a vesét és a húgyutakat, élénkíti az emésztést. A csipkebogyótea megelőző jellegű fogyasztása ezenkívül segíti a csontok erősödését, javítja szilárdságukat. Az orvosok az elhúzódó ízületi problémáktól szenvedőknek is a csipkebogyóteát ajánlják.

Gyógyhatásai:

A csipkebogyó a C-vitaminon kívül B1-, B2-, és K-vitamint, illetve béta-karotint tartalmaz. Ezenkívül ásványi anyagok, bioflavonoidok, cseranyagok és pektin gazdagítja fertőzés- és gyulladás megelőző hatóanyagainak palettáját. A gyümölcsökben emellett van még értékes likopon, amelynek jelentős a daganat megelőző hatása.

 

Szörp:

Hozzávalók: 1 kg csipkebogyó, 4 liter víz, 1-1,5 kg kristálycukor, 10 g citromsav/liter



A dércsípett csipkebogyót megmossuk, összezúzzuk, húsdarálón ledaráljuk, majd 3 liter meleg vizet öntünk rá, és másnapig állni hagyjuk, közben néha megkeverjük. Másnap a levet ismét kipréseljük, majd a visszamaradt gyümölcshúsra egy liter meleg vizet teszünk, és másnapig állni hagyjuk. Ezt követően ismételten kipréseljük, és egyesítjük a leveket (leszűrjük). A léhez cukrot és citromsavat adunk. Az elkészített szörp minden kilogrammjához 0,5 g szalicilt vagy 1 g nátrium-benzoátot oldunk.

Bővebben: Csipkebogyó szörp

Bodzaszörp

Bodza

A bodza leggyakrabban használt magyar nevei: gyepűbodza, bodzabokor, bodzafa.

A fekete bodza a bodzafélék (Caprifoliaceae) családjába tartozó évelő növény, mely akár a 6 méter magasságot is elérheti.
Jellemző a bodzára, hogy míg egyéves ágainak a kérge zöld, addig az idősebb ágak kérge szürke vagy szürkésbarna színű, melyet kiemelkedő paraszemölcsök borítanak.

Közép-Európában szinte mindenhol előfordul ez a növény. Gyakran találkozhatunk a bodzával erdők szélén, kertekben, utak mentén, réteken, nitrogénben gazdag akácosokban, valamint kevésbé bolygatott területeken.

Hazánkban az évszázadok során a bodzáról nagyon sok hiedelem terjedt el. Elődeink például a bodzabokrot előszeretettel ültelék a házak oldalába vagy a kertekbe, mert úgy tartották, hogy megvéd a veszedelmektől. Még az állatokra is kiterjedt a bodza hiedelem, mert a sertések óljában, ha bodzaág volt szét terítve, akkor az megvédte az állatállományt.

Gyógyhatása:

Erős izzasztó hatású ezért lázcsillapításra használják. A bodza virága ezen kívül még vízhajtó, hashajtó, vértisztító és köhögéscsillapító. Gyenge alkoholos kivonatban még idegcsillapítóként is használják. Külsőleg használva pedig fertőtlenítő hatású.

Szörp:

Jól megmosott bodzavirágot (10-12 db), 1,5 kg cukrot, 2 doboz citrompótlót és egy felszeletelt citromot 5 liter vízbe teszünk. Az üveget 3 napig meleg helyre tesszük, időnként megkevergetjük, majd leszűrjük, és üvegekbe öntjük. Hideg helyen tároljuk!

Bővebben: Bodzaszörp

Áfonya szörp

Áfonya

A hazánkban is termesztésre ajánlható áfonya fajták az erikafélék (Ericaceae) családjába tartozó, Észak-Amerikában őshonos Vaccinium australe (délkeleti magasbokrú áfonya), Vaccinium corymbosum (északi magasbokrú áfonya) és a Vaccinium lamarckii (nyugati alacsonybokrú áfonya) vad fajok leszármazottai, amelyek fásszárú, lombhullató cserjék.
Rendkívül finoman bojtos, inkább szétterülő gyökérrendszere a talajfelszín közelében, olykor csak a talajt borító avar alatt helyezkedik el.
Ennek az a magyarázata, hogy e fajok származási helyén gyakran vízelöntés borítja a talajt, de legalábbis - az év nagy részében - igen magas a talajvíz. így a fajfenntartás során azok az egyedek tudtak megmaradni, amelyeknek gyökérzete - hogy levegőhöz jusson - csak nagyon sekélyen helyezkedett el a talajban.
Ez lényeges ismeret, amire a termesztés során feltétlenül figyelemmel kell lenni.

Gyógyhatása:

  • Glaukóma
  • Szürkehályog
  • Diabeteses Rethinopatia
  • Keringési rendellenességek
  • Cukorbetegség
  • gyulladáscsökkentő hatását
  • a szem és a látás egészsége,
  • mikrocirkuláció,
  • megpattant hajszálerek és visszértágulás kezelése,
  • kapilláris erek erősítése operáció előtt.

Szörp:

Hozzávalók: 3 kg áfonya, 1,5 kg cukor, 2 dkg citromsav, 0,5 liter víz.

  1. A megmosott áfonyát vízzel együtt felfőzzük, s mikor megpuhult, összeturmixoljuk és leszűrjük.
  2. Ezt követően hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat, majd tovább főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
  3. Előmelegített palackokba töltjük, és lehűlésig dunsztoljuk.

 
 

Bővebben: Áfonya szörp

Alkategóriák