Sárga tárnics tea
- Részletek
- Kategória: Receptek, praktikák kat.
- Megjelent: 2014. augusztus 09. szombat, 21:07
- Írta: Farády Zsuzsanna
Sárga tárnics
Közép-, Dél-Európa és Ázsia magas hegyeiben őshonos, évelő növény. Hazánkban termesztett. Hasznosítható gyöktörzse 2–3 cm vastag. A növény felhasználható része a gyöktörzs a gyökerekkel. A növény július-augusztusban virágzik. A gyökér gyüjtésének legalkalmasabb időpontja az ősz. A tárnicsgyökérzet fő hatóanyagai a szekoiridoid keserűanyagok (legfontosabb a genciopikrin, az amarogentin), de tartalmaz még illóolajat, cukrokat (szacharózt) is.
Gyógyhatása:
Gyomornedv-elválasztást fokozó, étvágygerjesztő hatása közismert, jó emésztésjavító. Étvágytalanság vagy teltségérzettel kísért emésztési panaszok gyógyításában egyaránt használják. A gyökérzetből készült gyógyteának májvédő hatást tulajdonítanak. A görögök és a rómaiak emésztésserkentő gyógynövényként használták.
Tea:
Forrázzunk le 2-3 dl forró vízzel fél teáskanálnyi szárított és összezúzott gyökeret, hagyjuk állni 5-6 percig, majd szűrjük le. Íze keserű, étkezés előtt fogyasztandó. Fokozza az epe és az emésztőnedvek termelődését. Főétkezések előtt ajánlott egy csésze tea elfogyasztása.