Fizikoterápia

 

ginop 1 2 2 16 2017 01222 c fekvo nyomdai 1
 A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által 2016. december 02-án meghirdetett „Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása” című felhívás alapján a(z) Út és Élet Egészségügyi, Szolgáltató, Kereskedelmi Szociális Szövetkezet, mint támogatást igénylő (Székhely: 5000 Szolnok, József Attila út 76., Cégjegyzékszám: 1602001895, Adószám: 23069633-2-16) 2017.02.07. napon támogatási kérelmet nyújtott be.

A kedvezményezett neve:  Út és Élet Szociális Szövetkezet

A Projekt címe: „Fizikoterápiás eszközök beszerzése”.

A projekt azonosító száma:  GINOP-1.2.2-16-2017-01222

A Kedvezményezett 7 272 020 Ft, azaz hétmillió-kétszázhetvenkétezer-húsz Ft összegű, vissza nem térítendő támogatásra jogosult.

A projekt összköltsége: 14.544.040 Ft, a támogatástartalom 50%.

A projekt fizikai befejezése: 2018.12.28.

A projekt tartalma:

2 db kombinált elektro-ultrahang készülék beszerzése

1 db kombinált elektro-lézer készülék beszerzése

1 db lökéshullám készülék beszerzése

1 db mágnesterápiás ágy solenoiddal beszerzése

1 db kétcsatornás mágnesterápiás készülék beszerzése

2 db műszerszekrény beszerzése

2 db kartotékszekrény beszerzése

2 db súlyfürdő kezelőegység beszerzése

1 db elektromosan állítható vizsgálóágy beszerzése

1 db mosógép beszerzése (a köztianyagok tisztításához)

1 db szárítógép beszerzése (a köztianyagok tisztításához)

 

 


 

 Fizikoterápia

A fizikoterápia a természet energiáit használja a gyógykezeléshez, fő célja a természetes fájdalomcsillapítás, az izomlazítás, és a gyulladások csökkentése illetve az ödémák eltüntetése. A fizioterápia szó jelentése: gyógykezelés természetes módszerekkel.  A fizikoterápiával a krónikus és az akut ízületi és degeneratív betegségeket kezeljük. Többféle kezelési mód közül a szakorvosi javaslatok alapján végezzük a kezelést, ami függ a beteg alapbetegségétől. Leggyakrabban láb, derék, nyaki ízületi panaszokat kezelünk. Előfordul sportsérülések utáni izomhúzódás, izomszakadás utáni kezelés is. Hagyományosan a beavatkozások kapcsán bevitt energia szerint osztályozzák. Tehát:

  • elektroterápia,

  • fototerápia,

  • mechanoterápia,

  • mágnesterápia.

Elektroterápia:Elektromos energiát használ fel a gyógyításhoz. Alkalmas arra, hogy az izomzat vérellátást javítsa, az izom stimulálását elősegítse, a beszűkült ízületi mozgások terjedelmét bővítse. Kisfrekvenciás kezelések közé tartoznak:

  • stabil- és különleges galvánkezelések ,
  • iontoforézisek,
  • szelektív ingeráram kezelés,
  • ingeráram kezelések,
  • diadinamikus áram,
  •  TENS

GalvánkezelésekGalván kezeléskor a beteg testrészre műanyag elektródát helyeznek, ezen át kisfeszültségű áramot juttatnak a test szöveteibe.

A galván kezelés kiválóan alkalmas fájdalomcsillapításra, értágító hatású, a gyulladás okozta káros szöveti nedvek felszívódását segíti elő, helyreállítja az izomtónustStabil galvánkezelés esetén a kezelőlapnak tartalmaznia kell a kezelt testrészt, az elektródák elhelyezését és polaritását , az elektróda nagyságával jelölve az uni-vagy bipoláris kezelést, az időtartamot, a kezelések számát és gyakoriságát.

Iontoforézis: Az eljárás lényege, hogy áram segítségével gyógyszert juttatunk a szervezetbe. A gyógyszer ionok formájában lassan hatol be a bőr különböző rétegeibe, és jut el a kezelendő területre. A hatóanyag bejuthat a keringésbe, illetve megjelenhet (pl. térd ízületi iontoforézis esetén) az ízületi nedvben is. Az eljárást helyi hatása miatt használjuk, de a felszivódott hatóanyag általános hatást is kifejthet. A fájdalomcsillapító anyagok (pl. lidocain), a szteroidok, a keringésfokozó anyagok (pl.a dionin), egyes szövetpuhító gyógyszerek (pl. hyase) a pozitív pólus alól, míg a nem szteroid gélek többsége, valamint a szintén szövetpuhító, kálium jódadum, a negatív pólus alól kerül be a bőrbe.

Ingeráram kezelés: A kezelendő testfelületre, az izmok eredési és tapadási pontjaira elektródát helyezünk. A készülék a kezelés alatt izom összehúzódást hoz létre. Fontos terápiás eljárás a perifériás bénulások esetén, izomsorvadás megelőzésére, gyenge izmok erősítésére. Fizikai hatások: szelektív hőhatás, mikro masszázshatás. Biokémiai hatás: gyógyszert juttathatunk a bőrön keresztül a szervezetbe (fonoforézis). Biológiai hatás: fájdalomcsillapítás, értágítás, izomspazmusoldás, kötőszövetpuhítás.

Diadinamikus áram:"Kétkomponensű áramforma. A hatásos komponens egy bázisáram 1-3 mA erősségű, és egy rá helyezett dózisáram. Jó fájdalomcsillapító és kisfokban keringésfokozó hatású. A kezeléseket általában kombinálva (a megfelelő frekvencia tartományú gombok segítségével) használjuk, 10-15 perces időtartammal." A diadinamikus elektroterápiás kezelés során különböző áramformákat alkalmaznak. Fájdalomcsillapító, helyi vérbőséget előidéző, anyagcsere javító, felszívódást elősegítő hatású.

TENS : (Transcutan -bőrön keresztüli- Elektromos Ideginger Kezelés) kezelés

Egyéni érzékenység szerint akár naponta többször is használható. Mindenfajta fájdalomcsillapításra.A TENS (bőrön keresztüli ideg stimuláció) ma az egyik leggyakrabban használt fájdalomcsillapító eljárás. Előnye, hogy a nagyobb készülékek mellett rendelkezésünkre állnak hordozható elemmel működő készülékek, így a beteg a kezelést otthon, saját maga is el tudja végezni. A hagyományos, un. magasabb frekvenciájú TENS kezelés (kb100 Hz-ig) elméleti alapja a Melzack-Wall féle kapuelmélet, míg az alacsonyabb (2-10Hz burst vagy akupunktúra szerű TENS) elméleti alapja, a szervezetben képződő endogén moprhinok, az endorphinok mobilizációja. Bár a TENS elsősorban fájdalomcsillapító kezelés, de izomtornára is alkalmazható (frekvenciától függően). A kezelési idő rendkívül különböző lehet, 15-40 perc között szoktuk alkalmazni diagnózistól függően. Javallat: mindenfajta fájdalomcsillapítás.