Lestyán tea

Lestyán

A lestyán Délnyugat-Ázsiában honos. A rómaiak közvetítésével került Pannóniába. Az ernyősvirágzatúak (Umbelliferae) családjába tartozó, termesztett, évelő növény. Napos, félárnyékos helyen érzi jól magát. Szaga és íze a petrezselyemére emlékeztet. Levelét és gyökerét egyaránt felhasználja az élelmiszeripar és a gyógyászat is. A növény gyökérzetét, tőleveleit és magját gyűjtik és hasznosítják. Júliusban-, augusztusban virágzik. A gyökér illóolajat (ftalid-származékokat), kumarinokat (umbelliferont, bergaptént), aromás és alifás savakat (angelikasavat, benzoesavat) és poliacetiléneket tartalmaz. Gyomorégésre az egyik legjobb gyógynövény.

Gyógyhatása:

A lestyánt elsődlegesen vizelethajtóként ödémák levezetésére használják. Vesekő és vesehomok kialakulásának megelőzésére alkalmas. A népi gyógyászatban gyomorerősítőként, emésztést serkentő szerként használják.Tea:

Vízhajtóként 1-2 teáskanál vágott, szárított gyökeret (2-4 g) 150 ml forrásban lévő vízzel leöntenek, 10-15 percig állni hagyják, majd leszűrik. Naponta többször 1 csésze tea javasolt az étkezési szünetekben.