Benedekfű tea
- Részletek
- Módosítás: 2014. augusztus 05. kedd, 14:35
- Írta: Farády Zsuzsanna
Benedekfű
Bencés szerzetesek hozták Itáliából hazánkba, és kolostorkertekben termesztették. Mediterrán vidékeken vadon élő, hazánkban termesztett, egyéves növény. Íze rendkívül keserű. A növény oldalhajtásait, valamint felső 30–40 cm hosszú virágos, leveles részét alkalmazzák gyógyászati célokra. Fontos, hogy árnyékos helyen szárítsuk, mert a napfényre érzékeny és hamar kifakul. A növényt virágzása kezdetén kell learatni. A növény szeszkviterpén laktonokat (knicint, artemizifolint), lignánokat, kálium- és magnéziumsókat, nyomokban illóolajat tartalmaz.
Gyógyhatása:
Az emésztőszervek zavarainál kedvelt gyógyszer. Rendelik epe-, májbajoknál, sárgaságnál, gyomor- és bélbajoknál.
Tea:
A benedekfüvet teában gyakran keverik citromfűvel. Mindkét alkotóelemből 2-2 teáskanálnyit forrázzunk le 0,5 liter forrásban lévő vízzel, hagyjuk állni 5 percig, majd szűrjük le. Naponta 2 csésze tea fogyasztása ajánlott fél órával az étkezések előtt.