Fagyöngy tea
- Részletek
- Kategória: Receptek, praktikák kat.
- Megjelent: 2014. augusztus 08. péntek, 09:53
- Írta: Farády Zsuzsanna
Fagyöngy
A fakínfélék (Loranthaceae) családjába tartozó, félélősködő, kétlaki, gömb alakú cserje. Előfordul lombos fákon: nyárfán, hársfán, akácon, almafán, vadkörtén stb. A fagyöngyfélék családnak több mint ezer faja ismert, hazánkban viszont csak két fajuk él, a sárga és a fehér fagyöngy. A fehér fagyöngy ágvégeit hasznosítják gyógyászati célokra, melyeket ősztől tavaszig - a gazdafák lombfakadásáig - érdemes gyűjteni. A fagyöngy a tápanyagok egy részét a gazdanövényből szívja fel, így természetesen a hatóanyag-összetétele is változó lehet.A növény tartalmaz szívre ható viszkotoxint, aminokat (kolint, hisztamint, tiramint), lektint, lignánt, flavonoidokat, fahéjsav-származékokat. A fehér fagyöngy termése borsónyi méretű, fehéres színű, sűrű ragadós nedvű bogyó. A leveles hajtásokat szedjük, a bogyókat eltávolítjuk.
Gyógyhatása:
A fagyöngy kiváló gyógyír belső vérzések ellen, serkenti a szívműködést, és használják görcsoldóként is. Magas vérnyomás esetén használják, mert a kísérő panaszokat - a fülzúgást, szédülést - enyhíti. Szívbetegség kezelésében hatásos vérnyomás-szabályozó, vérkeringés-serkentő, erősíti a szívet, a pulzusszámot csökkenti.
Tea:
csészénként 1-1 púpozott kanálnyi felaprított fagyöngyhajtást hideg vízben 12 órán keresztül áztatjuk, majd felmelegítve leszűrjük. 2 héten át napi 2 csészényit, a harmadik héten 1 csészényit fogyasztunk.