Áfonya szörp

Áfonya

A hazánkban is termesztésre ajánlható áfonya fajták az erikafélék (Ericaceae) családjába tartozó, Észak-Amerikában őshonos Vaccinium australe (délkeleti magasbokrú áfonya), Vaccinium corymbosum (északi magasbokrú áfonya) és a Vaccinium lamarckii (nyugati alacsonybokrú áfonya) vad fajok leszármazottai, amelyek fásszárú, lombhullató cserjék.
Rendkívül finoman bojtos, inkább szétterülő gyökérrendszere a talajfelszín közelében, olykor csak a talajt borító avar alatt helyezkedik el.
Ennek az a magyarázata, hogy e fajok származási helyén gyakran vízelöntés borítja a talajt, de legalábbis - az év nagy részében - igen magas a talajvíz. így a fajfenntartás során azok az egyedek tudtak megmaradni, amelyeknek gyökérzete - hogy levegőhöz jusson - csak nagyon sekélyen helyezkedett el a talajban.
Ez lényeges ismeret, amire a termesztés során feltétlenül figyelemmel kell lenni.

Gyógyhatása:

  • Glaukóma
  • Szürkehályog
  • Diabeteses Rethinopatia
  • Keringési rendellenességek
  • Cukorbetegség
  • gyulladáscsökkentő hatását
  • a szem és a látás egészsége,
  • mikrocirkuláció,
  • megpattant hajszálerek és visszértágulás kezelése,
  • kapilláris erek erősítése operáció előtt.

Szörp:

Hozzávalók: 3 kg áfonya, 1,5 kg cukor, 2 dkg citromsav, 0,5 liter víz.

  1. A megmosott áfonyát vízzel együtt felfőzzük, s mikor megpuhult, összeturmixoljuk és leszűrjük.
  2. Ezt követően hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat, majd tovább főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
  3. Előmelegített palackokba töltjük, és lehűlésig dunsztoljuk.