Csipkebogyó szörp

Csipkebogyó

A vadrózsa (Rosa canina) jellegzetes élénkpiros bogyói augusztus-szeptemberben jelennek meg a bokrokon, de az első őszi fagyok idején érnek be. Érdemes figyelmet szentelni a nyár eme utolsó üdvözletének, a csipkebogyó ugyanis kiváló C-vitamin-forrás, a fekete ribizli vagy a citrusfélék a nyomába sem érnek. Ennek köszönhetően a csipkebogyótea alkalmas az őszi megfázások megelőzésére. A frissen szedett termésből hideg eljárással készített italok vagy gyümölcshabok különösen sok, az influenzás megbetegedések megelőzésére szolgáló vitamint tartalmaznak. Az ellenálló képesség erősítése mellett a csipkebogyó általános gyengeség esetén újult erőt ad, segít a lázzal járó megbetegedések kezelésében, tisztítja a vesét és a húgyutakat, élénkíti az emésztést. A csipkebogyótea megelőző jellegű fogyasztása ezenkívül segíti a csontok erősödését, javítja szilárdságukat. Az orvosok az elhúzódó ízületi problémáktól szenvedőknek is a csipkebogyóteát ajánlják.

Gyógyhatásai:

A csipkebogyó a C-vitaminon kívül B1-, B2-, és K-vitamint, illetve béta-karotint tartalmaz. Ezenkívül ásványi anyagok, bioflavonoidok, cseranyagok és pektin gazdagítja fertőzés- és gyulladás megelőző hatóanyagainak palettáját. A gyümölcsökben emellett van még értékes likopon, amelynek jelentős a daganat megelőző hatása.

 

Szörp:

Hozzávalók: 1 kg csipkebogyó, 4 liter víz, 1-1,5 kg kristálycukor, 10 g citromsav/liter



A dércsípett csipkebogyót megmossuk, összezúzzuk, húsdarálón ledaráljuk, majd 3 liter meleg vizet öntünk rá, és másnapig állni hagyjuk, közben néha megkeverjük. Másnap a levet ismét kipréseljük, majd a visszamaradt gyümölcshúsra egy liter meleg vizet teszünk, és másnapig állni hagyjuk. Ezt követően ismételten kipréseljük, és egyesítjük a leveket (leszűrjük). A léhez cukrot és citromsavat adunk. Az elkészített szörp minden kilogrammjához 0,5 g szalicilt vagy 1 g nátrium-benzoátot oldunk.