Csipkebogyó tea

Csipkebogyó

A vadrózsa (Rosa canina) jellegzetes élénkpiros bogyói augusztus-szeptemberben jelennek meg a bokrokon, de az első őszi fagyok idején érnek be. Érdemes figyelmet szentelni a nyár eme utolsó üdvözletének, a csipkebogyó ugyanis kiváló C-vitamin-forrás, a fekete ribizli vagy a citrusfélék a nyomába sem érnek. Ennek köszönhetően a csipkebogyótea alkalmas az őszi megfázások megelőzésére. A frissen szedett termésből hideg eljárással készített italok vagy gyümölcshabok különösen sok, az influenzás megbetegedések megelőzésére szolgáló vitamint tartalmaznak. Az ellenálló képesség erősítése mellett a csipkebogyó általános gyengeség esetén újult erőt ad, segít a lázzal járó megbetegedések kezelésében, tisztítja a vesét és a húgyutakat, élénkíti az emésztést. A csipkebogyótea megelőző jellegű fogyasztása ezenkívül segíti a csontok erősödését, javítja szilárdságukat. Az orvosok az elhúzódó ízületi problémáktól szenvedőknek is a csipkebogyóteát ajánlják.

Gyógyító hatás:

A csipkebogyó a C-vitaminon kívül B1-, B2-, és K-vitamint, illetve béta-karotint tartalmaz. Ezenkívül ásványi anyagok, bioflavonoidok, cseranyagok és pektin gazdagítja fertőzés- és gyulladás megelőző hatóanyagainak palettáját. A gyümölcsökben emellett van még értékes likopon, amelynek jelentős a daganat megelőző hatása.

TEA:

  1. 2 púpozott kávéskanál szárított csipkebogyót öntsünk le egy bögre forró vízzel
  2. hagyjuk állni 15 percig.
  3. Az élénkítő, enyhén savanykás teát egy kevés mézzel édesíthetjük.
  4. Akkor a leghatékonyabb, ha közvetlenül lefekvés előtt fogyasztjuk a még meleg főzetet. Még jobb hatást érhetünk el a csipkebogyó, a hibiszkuszvirág és a galagonya gyümölcsének illatos keverékével.