Aloe ital

Aloe

Afrikai eredetű cserepes dísznövény, melyet nálunk lakásokban, üvegházakban, üzletek kirakatában tartanak. Húsos, pozsgás levelei miatt tévesen "kaktusz"-nak is tekintik. Az előzőleg napokon keresztül nem öntözött, idősebb példányokról szedett, majd sötét és hideg helyen (jégszekrényben, de fagypontnál magasabb hőmérsékleten) egy hétig tárolt levelekből házi szert készítenek.

A leveleket megmossák, megdarálják, majd vörösborral kivonatot állítanak elő belőlük, melyet mézzel édesítenek. Különböző idült (krónikus) bántalmakban használják: gyomor- és patkóbélfekélyben (ulcus ventriculi et duodeni), vastagbélgyulladásban (colitis). A nálunk előállított, házi szerként ismert kivonatot kanalas orvosságként használják.

Fokozza az étvágyat, javítja a közérzetet. A gyógyszertári aloe a vastagbélben fejti ki hatását, mely a napi egyszeri adagolást követően 8-12 óra múlva nyilvánul meg. Kiválóan jó a regeneráló hatása a testen lévő sérülésekre illetve ütésekre és masszás olajként is felhasználható.


 
Aloe ital készítése:

  1. Vágjunk le egy tetszőleges méretű darabot az egyik megtisztított levélből. Az általunk levágott levél kb. 6 cm széles és 20 cm hosszú volt.
  2. Vágjuk le a levéldarab éleit.
  3. Daraboljuk fel a levelet több részre, és hámozzuk le a maradék külső részeket. Könnyebb pontosan dolgozni, ha több kisebb darabot kell hámoznunk. A levél külső bőrszövete alatt van az aloe-latex, amely sárgás színű, nyúlós állagú anyag; ezt próbáljuk a bőrszövettel együtt eltávolítani.
  4. Ha szép tiszta, áttetsző zselé-darabokat kapunk, akkor jól sikerült a hámozás. Az aloe darabokat folyóvíz alatt mossuk meg, hogy a latex-maradványokat eltávolítsuk a felületéről.
  5. A tenyérnyi méretű Aloe-vera levélből hámozás után 70 grammnyi tiszta aloe gélt kapunk.
  6. A zselédarabokat tegyük edénybe és fele mennyiségű ásványvízzel (vagy gyümölcslével, esetleg gyümölccsel) turmixszoljuk össze, hígítás nélkül ugyanis a gél használhatatlan hab lesz. Ne alkalmazzunk csapvizet a klór és egyéb fertőtlenítőszerek miatt.
  7. A kész turmix kb. 30 perc alatt letisztul. Így friss aloe ital születik. Fogyasztható melegen vagy lehűtve, akár jéggel is. Hűtőben tartva is csak néhány napig fogyasztható!