Berkenye szörp

Berkenye

A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Hegyvidékek erdeiben (fenyvesek, bükkösök, tölgyesek) megtalálható, feltűnően szép piros termésű cserje vagy fa.

Laza koronájú, terebélyes, simakérgű fa. Levelei páratlanul szárnyasan összetettek, 9-19 hosszúkás, lándzsás levélkével. Virágai sokvirágú sátorvirágzatot alkotnak, a sziromlevelek 4-5 mm hosszúak. Skarlátvörös termései 6-9 mm átmérőjűek, 3 hosszúkás maggal.

A friss termésekben paraszorbinsav, szorbitol, pektin, cserzőanyagok, karotinoidok, sok C-vitamin, a magvakban nyomokban amigdalin, kéksav-glikozid.

Gyógyhatása:

-betegségmegelőző hatás

-méregtelenítő hatás

-rák megelőző

-cukorbetegségre

-szívbetegségre

-keringési zavarra

-magas vérnyomás

-szíverősítő

-imunerősítő

idegrendszeri betegségekre

 

Szörp:

  1. A megmosott berkenyét kevés vízben puhára főzzük, majd sűrű szitán átszűrjük.
  2. A szűrleményhez literenként 50 dkg cukrot és ízlés szerint citromsavat adunk, majd ismét felfőzzük.
  3. Előmelegített üvegbe öntjük és dunsztoljuk.