Kakukkfű szirup
- Részletek
- Módosítás: 2014. máj. 27. kedd, 14:15
- Írta: Farády Zsuzsanna
Kakukkfű
A kakukkfű több, egyaránt a Thymus nemzetségbe tartozó, örökzöld, talajtakaró vagy boltozatos alakú cserje, félcserje, vagy fásodó tövű, fűszeres illatú évelő fűszer és gyógynövényfaj összefoglaló neve. Népies nevei: balzsamfű, démutka, kakucskafű, kerti kakukkfű, mezei kakukkfű, timián, tömjénfű, töményfű vagy vadcsombor.
Már az egyiptomiak és a görögök is használták, de ma már minden konyhában nélkülözhetetlen. Különösen a franciák és bolgárok kedvelik.
Gyógyhatása:
Kitűnő étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, szélhajtó is. Fürdővizekben illatos és frissítő hatású.
Szirup:
Daraboljuk össze a finom, friss kakukkfüvet, mert így kellő sűrű lesz a szirupunk és a méz tartósítja is. Hagyjuk állni legalább 2 hétig, hogy jól összeérjenek az ízek. Akinek virágpor allergiája használjon akácmézet a vegyes virágméz helyett. Szörpnek, öntetnek nagyon jó. A kakukkfű légúttisztító, kiváló gyógynövény.