Zöld tea

Zöld tea

 

Ázsiában évezredek óta isznak teanövényből (Camellia sinensis) készült főzetet, és nemcsak élvezetből, de gyógyító célzattal is: vérzéscsillapításra, sebgyógyításra és az emésztés javítására is használták. A teafüvet a fekete teával ellentétben nem erjesztik vagy oxidálják, hanem meghagyják szinte teljesen természetes állapotában. A tea minőségétől és származási helyétől függően a leveleket begyűjtés után levegőn megszárítják, vagy a szárítást megelőzően rövid ideig gőzölik. Egyes fajtákat emellett néhány percig pörkölnek is. E folyamatok során a tealevél nemcsak zöld színét őrzi meg, de értékes vegyületeit is - ezeknek köszönhetően válik a zöld tea jótékony hatású aromás itallá. Hatóanyagai erősítik az immunrendszert, gátolják a fogszuvasodást, antibakteriális tulajdonságúak, segítenek megelőzni a magas vérnyomás, az érszűkület és a sejtburjánzás kialakulását. A zöld tea ezenkívül serkentő hatású, és javítja a koncentrációt.

Gyógyhatásai:

A tealevél koffeint, csersavakat, illóolajokat, karotint, vitaminokat, mikroelemeket, valamint nyomelemeket: fluort, cinket és káliumot tartalmaz. A zöld tea csökkenti a vér cukor- és koleszterinszintjét, kedvezően hat a szív, a máj és a vérkeringés működésére. Méregtelenítő és gyulladáscsökkentő hatású, a benne található csersavak pedig nyugtatóan hatnak a gyomorra és a nyombélre.

Tea:

  1. Egy csészéhez használjunk 2 g teafüvet, ami 1 csapott kiskanálnak felel meg.
  2. Öntsük fel lehetőleg lágy (alacsony ásványi anyag-tartalmú) és forró, de nem lobogó (kb. 70°C-os) vízzel.
  3. Majd rövid ideig hagyjuk állni.
  4. 2-3 perces áztatás után könnyű, de élénkítő italt, 4-6 perc után erős és kevésbé élénkítő forrázatot kapunk.