Köhögés

A köhögés a légző rendszerünk egyik védekező mechanizmusa, mely a bekerült (vagy bent keletkezett) nemkívánatos anyagot próbálja eltávolítani. Alapja egy reflex folyamat, mely tudatosan kis mértékben befolyásolható, többnyire akaratlanul megy végbe. Miután a célja a testünk védelme, ezért az erőszakos elnyomása (köhögés csillapítók használatával) nem mindig előnyös.

A köhögés leggyakoribb okai között az alábbiakat találhatjuk, mielőtt súlyos kórképre gondolnánk, érdemes ezeket kizárni:

  •  dohányzás
  • ACE gátlóm vérnyomáscsökkentő
  • gyakori gyomorsav felböfögés
  • felsőlégúti hurut, gyulladás
  • allergiás betegség
  • tüdőbetegség (athma, COPD, bronchiectasia)

Gyulladásos kórképekhez társuló köhögés hátterében a nyálkahártya izgalmi állapota áll. Ilyenkor a gyulladáscsökkentők használatával a köhögési inger is csökken.

Fokozott nyáktermeléssel járó, többnyire fertőzéses eredetű betegségekben a köhögési inger elnyomása a váladék pangásához vezet, ami táptalaja lehet a kórokozók szaporodásának. Ilyenkor a helyes megoldás a köptető hatású, nyákoldó anyagok használata. Ezek fellazítják a szervezetünk által termelt nyákot, amit könnyebb lesz kiköhögni. Fontos, hogy ilyenkor bőven fogyasszunk folyadékot, mert ez az igazi oldószere a sűrű, tapadós nyáknak.

Azok a köhögési ingerek, melyek nem járnak köpetürítéssel (pl. egy lezajlott fertőzés után, amikor már megszűnt a fokozott nyáktermelés) és kizárható hátterükben organikus ok, csillapíthatók a reflexfolyamatot gátló szerekkel.

Zilliz gyökér szirup - nyálkahártya nyugtató (nyáktermelést gátló)

Hagyma levél tea - nyákoldó

Lándzsás utifű szirup - nyálkahártya nyugtató (nyáktermelést csökkentő), nyákoldó, gyulladáscsökkentő