Diólevél tea

Manapság nagyon sokan küszködnek bőrbetegségekkel, amelyre gyógyír lehet számos hatóanyaga miatt a diólevél tea.  A diólevél sikerrel alkalmazható a legkülönbözőbb bőrproblémák esetén, illetve szájüreg, a torok, a garat és az egész emésztőrendszer igen sok problémája esetén is. Hasmenéses állapotokra is használható. A diólevélnek keserű nyálkahártya-összehúzó, tonizáló hatása van, cserzőanyagokban nagyon gazdag. Összehúzó, cserző hatását a levél tannintartalma, baktériumölő, gombaölő, rovarölő és rovarriasztó hatását pedig a vele kapcsolatban lévő ellagénsav okozza.

 

Szárítás: Az egészséges leveleket egy rétegben egy tálcára, rácsra téve, gyakorlatilag bárhol lehet szárítani, ahol van rendes szellőzés. Forgatni nem kell. Egyszer meg lehet a szárítás közben fordítani, de ne tapogassuk. Akkor száradnak jól, ha közben zöldek maradnak a levelek, nem barnulnak be. A barna levél gyógyászatra alkalmatlan. Hosszú állás után is bebarnulhat.

 

Miután megszáradt, apróra fel lehet törni, így könnyebb kezelni. Olyan helyre tegyük, ahol a levegő nedvességét nem tudja újra felszívni: bádogdobozba, fadobozba, üvegbe.  

Tea hasmenésre:

  1. Apróra vágjuk a száraz dióleveleket.
  2. 1 púpozott teáskanállal egy bögre (2,5 dl) forró vízhez öntünk,
  3. Állni hagyjuk, leszűrjük, esetleg újra melegítjük.

Bőrproblémáknál:2 kávéskanál szárított, törött levelet forrázzunk le 1 liter vízzel, majd áztassuk kb 15-20 percig. Ezzel törölgessük napjában többször az arcunkat. 2 hét után már láthatóan kitisztult.  

A dióbelsejében lévő elválasztóból is lehet teát készíteni. Pucoláskor ki lehet szedni, kicsit szárítani, majd 8-10 darabot leforrázni 1 liter vízzel. Szíverősítő hatása van.