Állampolgári Tanács

Törökszentmiklós Város Önkormányzatával kötött szerződés alapján az Út és Élet Szociális Szövetkezet sikeresen szervezte meg az ÉAOP-5.1.1/D-2F-2009-0006 "Törökszentmiklós a méltán büszke kistérségi központ" című projekt megvalósítását elősegítő, civil véleményalkotást támogató Állampolgári Tanács rendezvényeit. 

 


 

 

 Rendhagyó Állampolgári Tanács a Székácsban

2011. október 27.

Az Állampolgári tanács fiatalok célcsoportját villámdráma játékra hívta össze a projekt bonyolítója 2011. október 27-én. A színhely a Székács étkezőterme volt, ahol 15, a közösségi programok, közügyek, és a város iránt érdeklődő diák, valamint tanáraik jelentek meg.  A Cromo Alapítvány munkatársai, Simon Ildikó és Kuna Gábor nagy lelkesedéssel facilitálták a „komoly városi dolgokról” szóló ifjúsági fórumot. A drámapedagógia módszerével a diákok eljátszhatták, hogy milyen városi képviselőnek, polgármesternek lenni, milyen felelősség hárul rájuk, és hogy a közügyekben vajon milyen külső tények befolyásolhatják a döntéseket. A játékban aktívan részt vevő fiatalok igen valósághűen játszottak, egyes kérdésekben konkrét véleményt tudtak formálni, egyes kérdésekben viszont a múltból visszaidézett tapasztalatokat építették be a megoldásokba. Az általuk megvitatott kérdések megegyeztek a törökszentmiklósi Állampolgári tanácsok alap 5 kérdésével, mely a Kossuth tér, a művelődési ház, a strandfejlesztés, a kerékpárút és a polgármesteri hivatal ügyfélbarátibbá tétele témáit elemzi. Az alábbiakban néhány fiatalok csoportjától összegyűjtött vélemény, javaslat:

- Szervezzenek munkaügyi nyílt napokat, pályakezdési tanácsadásokat az új művelődési házban,

- A falak színe barátságosabb legyen az ügyféltereken művelődési házban,

- Legyen ásványvíz automata az ügyféltereken,

- Több festmény a falra, gyermekrajzok a falon, zöld növényeket a folyosóra

- Naprakész alkalmazottak foglalkoztatása, akik kedvesek és barátságosak

-Kiemelten legyenek jelölve azok az ajtók, amelyekre mindenkinek szüksége van, hogy gyorsabban tudja intézni az ügyeit

- legyenek virágládák, padokat és asztalokat helyezzenek el, legyen a szökőkút színesen kivilágítva, a város térképéről legyen egy tábla

- Fürdőbál rendezése a strandon: táncosok meghívása, éjszakai fürdőzés, koncertek.

Célcsoport specifikus további javaslatok

  • Az iskolásokkal, fiatalokkal együtt megbeszélni a közösségi terek használatának szabályait. Ha magunk alakítjuk ki, jobban betartjuk!
  • Érdemes volna olyan programokat kialakítani, amelyek összehozzák a generációkat

Köszönjük a Székács szervezését valamint a fiatalok aktivitását!