Bodzaszörp

Bodza

A bodza leggyakrabban használt magyar nevei: gyepűbodza, bodzabokor, bodzafa.

A fekete bodza a bodzafélék (Caprifoliaceae) családjába tartozó évelő növény, mely akár a 6 méter magasságot is elérheti.
Jellemző a bodzára, hogy míg egyéves ágainak a kérge zöld, addig az idősebb ágak kérge szürke vagy szürkésbarna színű, melyet kiemelkedő paraszemölcsök borítanak.

Közép-Európában szinte mindenhol előfordul ez a növény. Gyakran találkozhatunk a bodzával erdők szélén, kertekben, utak mentén, réteken, nitrogénben gazdag akácosokban, valamint kevésbé bolygatott területeken.

Hazánkban az évszázadok során a bodzáról nagyon sok hiedelem terjedt el. Elődeink például a bodzabokrot előszeretettel ültelék a házak oldalába vagy a kertekbe, mert úgy tartották, hogy megvéd a veszedelmektől. Még az állatokra is kiterjedt a bodza hiedelem, mert a sertések óljában, ha bodzaág volt szét terítve, akkor az megvédte az állatállományt.

Gyógyhatása:

Erős izzasztó hatású ezért lázcsillapításra használják. A bodza virága ezen kívül még vízhajtó, hashajtó, vértisztító és köhögéscsillapító. Gyenge alkoholos kivonatban még idegcsillapítóként is használják. Külsőleg használva pedig fertőtlenítő hatású.

Szörp:

Jól megmosott bodzavirágot (10-12 db), 1,5 kg cukrot, 2 doboz citrompótlót és egy felszeletelt citromot 5 liter vízbe teszünk. Az üveget 3 napig meleg helyre tesszük, időnként megkevergetjük, majd leszűrjük, és üvegekbe öntjük. Hideg helyen tároljuk!