Hársfavirág szörp
- Részletek
- Módosítás: 2014. máj. 27. kedd, 14:07
- Írta: Farády Zsuzsanna
Hársfavirág
A hársfa tavasz végén, nyár elején virágzik, ilyenkor édes mézillatot áraszt. A néphit szerint a hársfa elraktározza magában a nap melegét, a hársfavirágfőzet pedig ezt a meleget adja vissza, ugyanis erősen izzasztó hatású. A hársfavirág flavonoidokat, csersavat, illóolajokat, szerves savakat, PP-vitamint és nyálkaanyagot tartalmaz. Lázcsillapító, izomlazító és epehajtó hatású. A hársfavirágzatból (Tiliae flos) készült tea hatásos a lázzal és köhögéssel járó meghűléses megbetegedésekre. A hársfatea ezenkívül megkönnyíti az elalvást, idegnyugtató hatású, étvágygerjesztő és izomlazító. Belsőleg alkalmazható a szájüreg és a torok öblögetésére is. Nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem.
Hársfavirág szörp:
Egy 5 literes üveget megtöltünk alaposan megmosott hársvirággal. Rászeletelünk 2 nagy citromot. Ráöntünk 2 kg kristálycukrot, és 3 liter előzőleg felforralt, lehűtött vizet. Beleteszünk 1 kávéskanál citromsavat, és 1 kávéskanál borkősavat. Szalvétával kötjük le, hogy szellőzni tudjon. 3 napig érleljük, közben naponta 4-5 alkalommal megkeverjük.
Amennyiben hosszú hónapokra szeretnénk majd eltenni, utolsó nap keverjünk bele 1 mokkáskanál nátrium-benzoát-ot.
A 3. nap után leszűrjük, üvegekbe töltjük, és ledugaszoljuk.
Ebből a mennyiségből, körülbelül 3,5 liter szörp lesz. Amennyiben szép sárga színt szeretnénk neki adni, akkor 30 deka cukrot barnára karamellizálunk, majd ráöntünk három deci hideg vizet. Felforraljuk. Kihűlés után közé keverjük a sötétbarna lét. Semmi ízt nem ad, csupán színezi a szörpöt. Utólag is meg lehet csinálni.