Ánizs olaj

Ánizs

Maga a növény a kaporhoz hasonlít, ami nem csoda, hiszen rokonok. A Földközi-tengernél honos, ott gyomként is megtalálható mindenfelé, nálunk termesztik. A hazánkban termesztett ánizs 30-50 cm magas, egyéves növény.
Virágai apró, júliusban virágzó, fehér virágokból álló, összetett ernyőt alkotnak.
Termése augusztus-szeptemberben érik. Az ánizs édeskés, jellegzetes aromájú fűszer, leginkább a magját használjuk.


Sütemények, kompótok (pl. rebarbarához vagy almához finom), lekvárok, gyümölcslevesek ízesítésére ajánlott, de likőrök, cukorkák ízében is találkozunk vele. (Fogkrémekbe, szájápolókba is teszik.) Emésztést serkentő, szélhajtó, étvágyjavító, tejszaporító, nyálkaoldó, sok teakeverék alkotóeleme. Olaját kisajtolva hasonló célokra lehet használni, de pl. kockacukorra cseppentve is bevehetjük.
Gyógynövényboltok jellegzetes illatának is alkotórésze, vásárolni is ott érdemes.
Őrölt formában nem nagyon elterjedt, ezt házilag, frissen érdemes készíteni, ha szükség van rá.

 

Olaj: (Szoptatós anyukák emlőinek ánizsolajjal történő kenegetése serkentőleg hat.)

  1. 100 ml olívaolajhoz tegyünk 1 evőkanál összetört ánizst
  2. Majd sötétben hagyjuk érlelni 1 héten át.
  3. Ezt követően szűrjük le, és sötét üvegben tároljuk.