Acsalapu tea

Acsalapu

Évelő növény vastag, vízszintes gyökértörzzsel, igen nagyméretű levelekkel, melyek vese alakúak vagy kerek-tojásdadok, vékonyak, fonákjuk rendszerint alig szőrözött, zöld. A pirosas színű virágzatok a levelek megjelenése előtt nyílnak. Patakokban, patakok és folyók partján terem. Gyógyászati szempontból az egész acsalapu növény gyógyhatású.

Gyógyszeripari nyersanyag, görcsoldó készítmények előállítására szolgál, melyeket tüdőasztmás betegek, neurotikus alapra visszavezethető görcsös állapotok kezelésére ajánlanak, továbbá éreredetű, főleg angioneurotikus (angiospastikus) migrénes fejfájásokban, valamint a csigolyák közti porckorong elváltozásaiban (discopathia), fájdalomcsillapító hatása miatt.

Az acsalapu hatóanyagai elősegítik a nyálkiválasztást, izzasztó és köhögéscsillapító hatásai vannak.

Teáját légzőszervi megbetegedések, köhögés, asztmatikus panaszok ellen és köptetőként is használják.

Acsalapu tea elkészítése és adagolása:

  1. 1 kávéskanálnyi acsalaput leforrázunk 2 dl vízzel.
  2. 15 percig ázni hagyjuk.
  3. Naponta háromszor 2 dl-t iszunk belőle.